Little Plume       Buckskin Charley         Geronimo               Quanah Parker          Hollow Horn Bear            American Horse
                                         (Piecan)                    (Ute)           (Chiricahua Apache)       (Comanche)             
(Brulé Sioux)
             (Oglala Sioux)
Geronimo (Goyaałé) 1829 - 1909
 "hän joka haukottelee"
Geronimo on eräs tunnetuimpia intiaanipäälliköitä. Hänen
intiaaninimensä Goyaałé tarkoittaa haukottelijaa. Geronimo oli chiricahua-apachien päällikkö ja tietäjä, jonka omaiset meksikolaiset
olivat murhanneet.

Chiricahua-apachit elivät pääasiassa Rio Grande-joen länsipuolen vuoristossa, New Mexicon lounaisosissa. He olivat vaeltavia risumajoissa asuvia keräilijä-metsästäjiä, jotka asuivat pieninä kyläheimoina.
 
Chiricahuat olivat pelättyjä, väkivaltaisia sotureita, jotka osoittivat suurta taitoa ja sitkeyttä muita intiaanikansoja, meksikolaisia ja maansa valloittaneita amerikkalaisia vastaan käymissään sodissa.

Apachien sotainen maine onkin lähinnä tämän pienen kansan aikaansaannosta. Chiricahuat olivat oppineet meksikolaisilta sotavangeiltaan miedon maissioluen valmistamisen taidon. Chiricahuat kävivät sissisotaa Yhdysvaltain armeijaa ja valkoista siviiliväestöä vastaan 1861-1873.

Molemmille osapuolille tappioita aiheuttaneen sodan jälkeen chiricahuat suostuivat vähitellen muuttamaan New Mexicoon ja Arizonaan perustettuihin reservaatteihin.
Seuraavina vuosina maan hallitus päätti siirtää chiricahuat länsiapachien yhteyteen San Carlosin reservaattiin.
Tämä oli chiricahuoista vastenmielistä ja monet pakenivat Meksikoon, josta he jatkoivat rosvoilua ja taistelua Yhdysvaltoja vastaan vuosina 1875-1877. Geronimo pidätettiin ja tuotiin takaisin reservaattiin vuonna 1877.

Reservaatissa chiricahuat yrittivät harjoittaa maanviljelystä, mutta amerikkalaisten anastettua Rio Gilen vesioikeudet, intiaanien oli vaikeaa kastella peltojaan ja hankkia toimeentuloa.

Länsiapachien kapinan aikana suuri osa chiricahuoista pakeni reservaatista ja aloitti
uudelleen sissisodan vuonna 1881. Kapinallisten johtajina olivat Geronimo, Juh, Chihuahua ja Chato.

Hallituksen käymä sota Chiricahuoita vastaan jatkui vuoteen 1883, jolloin valtaosa kansasta palasi takaisin reservaattiin. Geronimo palasi ryöstöretkeltä leiriinsä ja löysi sieltä yllätyksekseen kenraali George Crookin miehineen. Crook taivutteli pitkässä neuvottelussa loputkin chiricahuat palaamaan takaisin San Carlosiin.

Geronimo ja Chato palasivat vuonna 1884 takaisin reservaattiin mukanaan meksikolaisilta varastettu suuri karjalauma. Kenraali Crookilla oli vaikeuksia saada apache-johtaja luopumaan saaliistaan.

Toukokuun 17. 1885 chiricahuat joivat itsensä oluesta juovuksiin ja päättivät lähteä perheineen Meksikoon.

Tammikuussa 1886 kapteeni Emmet Crawford valtasi kapinoivien chiricahuoiden leirin, jolloin Geronimo, Naiche ja Chihuahua pyysivät rauhaa. Ennen neuvottelujen alkamista meksikolaiset hyökkäsivät Crawfordin apache-oppaiden kimppuun luullen näitä vihamielisiksi apacheiksi. Kapteeni Crawford kuoli yrittäessään estää taistelun.

Maaliskuun 25. 1886 kenraali Crook tapasi apachet ja teki rauhansopimuksen jossa luvattiin, että apachet saavat palata takaisin kotiseudulleen muutaman vankilassa vietetyn vuoden jälkeen. Intiaanit suostuivat ja lähtivät kohti Arizonaa.

Yön aikana valkoinen kauppias hiipi apachien leiriin ja myi heille viskiä. Geronimo ja Naiche tulivat humalaan ja muuttivat mielensä rauhansopimuksen suhteen. Noin 40 chiricahuaa lähti pakoon kohti etelää.

Geronimon paon johdosta kenraali Crook syrjäytettiin ja Nelson A. Miles tuli hänen tilalleen. Miles lähetti 500 sotilasta 40 apachapachin perään. Geronimo ja Naiceh antautuivat viimeisinä päälliköinä apachisodissa syyskuun 4. päivänä 1886. Heidät vietiin vankilaan Floridaan. Presidentti Cleveland esitti Geronimon hirttämistä.

Fort Sillissä Oklahomassa Geronimosta tuli kauppamies. Hän myi valmistamiaan sulkapäähineitä ja koruja. Palkkaa vastaan hän kertoi elämänsä tarinan S.M. Barrettille, joka kokosi kirjan Geronimon kertomusten perusteella.Helmikuussa 1909 Geronimo oli myynyt yhden jousistaan ja ostanut rahoilla alkoholia. Kotimatkallaan hän putosi juovuksissa rattailtaan ja makasi yön tiellä sateessa. Geronimo kuoli sotavankina keuhkokuumeeseen Fort Sillin sotilassairaalassa 17.2. 1909. Kuollessaan hän oli noin 80 vuoden ikäinen.

           Apache_chieff_Geronimo_(right)_and_his_warriors_in_1886

Tekstin koonnut: Tino Johansson

Lähteet: Henriksson, Markku (1986). Alkuperäiset amerikkalaiset. Yhdysvaltain alueen intiaanien, inuitien ja aluetien historia. Gaudeamus. Virrankoski, Pentti (1994) Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit. Intiaanikansojen kulttuuri ja historia Rio Grandelta Yukonjoelle. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Helsinki. 
Kuvat: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Geronimo